• Home
  • /
  • Geïnspireerd door Yuval Noah Harari

Geïnspireerd door Yuval Noah Harari

januari 7, 2022

In het geweldige interview dat Janine Abbring had met Yuval Noah Harari (Wintergasten, 27 december) vertelde hij dat een verschil tussen mensen en andere diersoorten is dat de mens in staat is om in hele grote groepen samen te werken. 

Hij heeft absoluut gelijk. En tegelijkertijd bedacht ik me dat op een goede manier samenwerken met collega’s lang niet altijd vanzelfsprekend is. 

Onbegrip, irritaties en miscommunicatie

Als trainer en teamcoach zie ik hier regelmatig voorbeelden van. Onbegrip tussen collega’s, kleine of grotere irritaties over elkaars werkwijze en miscommunicatie binnen en tussen teams. Deze zaken kunnen leiden tot minder efficiënt en effectief werken, minder plezier in het werk,  medewerkers die zich minder betrokken voelen en die daardoor minder productief zijn of op zoek gaan naar een andere baan.  

In deze tijd van personeelsschaarste is het voor veel organisaties van groot belang om medewerkers aan zich te binden en ze te behouden. Een goed salaris en mooie secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet genoeg hiervoor. Dus hoe zorg je ervoor dat werknemers met veel plezier naar hun werk gaan, zich verbonden voelen met het bedrijf en zich verantwoordelijk voelen voor hun bijdrage aan het team, de organisatie en hun klanten? 

Alles begint met zelfkennis

In mijn coaching begin ik altijd met inzicht in gedragsstijlen. Met het afnemen van een TLC Profiel breng ik eerst individueel de voorkeursstijlen van de individuele teamleden in kaart. Zo heb ik in één oogopslag helder wat de manier van doen is van het teamlid. Hoe gaat hij/zij om met werkdruk? Met veranderingen? Met grenzen stellen en klantgerichtheid? Welke  communicatievoorkeuren heeft hij? Wat zijn iemands sterkten en waar zitten de mogelijke valkuilen? 

Mijn motto is ‘Alles begint met zelfkennis’, en de uitkomsten van het profiel dragen hieraan bij. Het liefst bespreek ik de uitkomsten eerst in een individuele sessie. In de eerste teamsessie bespreek ik het teamoverzicht: hierin staan alle teamleden geplot in het model, en kan er heel mooi gekeken worden naar de kenmerken van het team als geheel. Wat zijn onze sterkten? En waar zitten onze valkuilen? Wat hebben we van elkaar nodig als teamleden? En hoe kan ik mijn gedrag zo afstemmen op mijn collega dat het resultaat is dat we synergie creëren? Een win-win situatie? 

Begin met wat goed gaat!

De nadruk ligt op het positieve, de mogelijkheden die je hebt als team en hoe je de verschillen niet alleen kunt overbruggen, maar juist kunt benutten (gebruik maken van elkaars kwaliteiten) om een perfect samenwerkend team te bouwen met elkaar. 

Door deze insteek te kiezen, maak je snel grote stappen voorwaarts. Op zowel het individuele vlak als in het teamproces. 

Ik raakte zo geïnspireerd door Harari, dat ik meteen alle boeken heb aangeschaft. Beter laat dan nooit 😉!

Wil jij ook met teams aan de slag met behulp van TLC Profielen? Kijk voor meer informatie over de TLC certificatietraining voor trainers/coaches/consultants op www.tlcprofielen.nl

About the author 

Esther Huisman

Esther is coach, trainer, organisatie- psycholoog en eigenaar van HorseProfile. Samen met Ferina is zij initiateiefnemer van TLC profielen.

Naast het coachen van individuen en teams is Esther de expert op het gebied van het Ruiter en Paard profiel.

Laat een opmerking of vraag achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}